Ska du bygga garage? Här är lite tips på vägen

Snickare med snickarbälte runt midjan

Är du sugen på att bygga ett garage? Du kanske vill slippa skrapa is? Eller behöver ha någonstans att förvara pulkor, gräsklippare och annat du inte vill ha utomhus eller inne i huset? Det är ingen dum idé faktiskt. Men det finns lite du kan behöva fundera över innan du kör igång. Vi hjälper dig på vägen! 

Vad, och var, får jag bygga? 

Är det okej att bara börja bygga ett garage? Nja, börja alltid med att kontakta din kommun för att se vilka regler för komplementbyggnad som finns. Det kan finnas regler för bland annat storlek och byggnadshöjd i detaljplanen. Ibland finns det till och med angivelser för vilka kulörval och takbeklädnader som tillåts. Det är alltid bättre att få rätt information innan du drar igång byggprocessen.

Bygga själv eller ta hjälp

Har du tänkt att bygga garaget själv? Om du bygger själv kan det vara en bra idé att välja byggsats framför lösvirke. Framförallt för att du slipper lägga ner så mycket tid på själva utformningen. Det som kan locka med lösvirke är att du kan utforma garaget mer efter önskemål och behov än vad som är möjligt med byggsats. Du behöver helt enkelt gå igenom vad som är viktigast för just dig. 

Garaget bör stå på en gjuten betongplatta, det gör garaget stabilt och snyggt. Fundera också över om du ska isolera bottenplattan. För ett uppvärmt garage är det en förutsättning att du isolerar golvet men även om du inte tänkt värma upp ditt garage kanske du ångrar dig i framtiden. Har du redan isolerat golvet i garaget behöver du då inte göra om bottenplattan. 

Det är mycket att tänka på när du ska bygga ett garage. Du kan göra mycket själv men är det något du är osäker på bör du fundera över när du behöver ta hjälp av hantverkare, för att ditt garagebygge ska fortlöpa utan problem. 

Bestäm storlek på garaget

Nu har du möjlighet att fundera över om du behöver mer yta än bara plats för bilen? Det kan vara en bra idé med lite extra förvaringsutrymme. Du kanske vill slippa betala extra för hyra av däckhotell? Du kanske vill förvara barnens pulkor och cyklar någonstans? 

Och du – räkna med lite extra plats så du kan öppna bildörrarna på båda sidorna, lasta ur bilen och hjälpa barnen med säkerhetsbältena. Kanske har ni två bilar och behöver ett dubbelgarage? 

Isolering eller inte? 

Det finns många fördelar med att isolera ditt garage. I ett isolerat garage kan du förvara saker som inte får frysa under vintern som till exempel färgburkar eller båtmotorn. Med ett isolerat garage får du också en varm arbetsplats under vintern.

Förvaring av hobbyutrustning och trädgårdsredskap

Ett tips är att faktiskt planera för förvaringen redan under planeringsstadiet. Hur kan du nyttja garaget maximalt? Hockeyutrustning, skidor och vinterkängor behöver sin plats på sommaren samtidigt som fiskeutrustning, utemöbler och sommarleksaker behöver plats för att vinterförvaras. 

Val av garageport?

Så vilken garageport ska du välja till ditt nya garage? Det finns flera olika alternativ. Du har till exempel vipport, slagport, vikport och takskjutport. Det är viktigt att du väljer en garageport som passar just dig och dina önskemål – vilken typ av garageport? Vilken färg? Alla portar från Garageexperten är väl isolerade och anpassade för vårt nordiska klimat. Ett perfekt val för dig som valt att isolera ditt nya garage. Med en motoriserad garageport ökar också bekvämligheten i vardagen. Du slipper kliva ur bilen och kan öppna din garageport via fjärrstyrning. Dessutom – något som många inte tänker på – med en motordriven garageport blir öppning och stängning mjuk och stabil vilket faktiskt medför att det blir mindre slitage på din garageport. En garageport från Garageexperten kan hålla upp till 30 år om du underhåller din garageport på rätt sätt.

Förhöj upplevelsen i ditt nya garage med en högkvalitativ garageport från Wiśniowski. Vi har lång erfarenhet av garageportar och hjälper dig gärna med att svara på frågor och funderingar för inspiration för dig som ska bygga garage. Tveka inte – kontakta oss på Garageexperten!