Tips för dig som vill bygga garage själv

Modern garage in gray next to house

Garaget är för vissa en dröm som aldrig går i uppfyllelse. Det kan vara lathet, skrämmande priser eller en tveksamhet och rädsla som gör att garagebygget aldrig påbörjas. Dessutom är det inte alltid enkelt att bygga ett garage helt själv. Men med ett mål i sikte är det inte alls omöjligt! Vi på Garageexperten vill ge våra bästa tips och skänka inspiration inför ditt garageprojekt.

Börja med att skriva ner och kartlägga viktiga faktorer. På så sätt samlar du idéer och tankar kring vad du faktiskt vill göra med ditt framtida garage, och vilka syften det ska fylla.

Först och främst bör du se över huruvida du har tillåtelse att bygga ett garage eller inte. Utan bygglov kan det bli ett kortlivat projekt. Hör av dig till din kommun och be om bygglov samt startbesked. Trots att du tänkt bygga en attefallare på 30 kvadratmeter kan bygglov vara ett krav. En tumregel är att man inte får bygga närmare 4,5 m från tomtens gräns, såvida din granne inte har gett tummen upp. Kolla även upp om det finns mark eller annan miljö som kan vara kulturhistoriskt skyddad.

Storlek på garaget kan vara ett frågetecken för många. Ska det endast bli ett utrymme för bilen, eller ska det finnas plats för hobbyaktiviteter? Vi tycker hellre att du ska satsa på något större än på något mindre. Garagen blir ofta – vare sig du vill eller inte – en praktisk förvaringsyta för hobbyprylar och andra saker som kan tänkas ta upp utrymme inne i huset. Det är alltså lämpligt att tänka ett steg längre än att bara bygga garaget för bilens skull.

Kallt eller varmt inne i garaget? Med båda alternativen kommer för- och nackdelar. Ett kallgarage skyddar bättre mot rostskador med ett kallt, genomluftat klimat än varmgaraget med varm, kondenserad luft. Under årets kalla månader är det dock härligt att kliva in i ett uppvärmt garage och en lika uppvärmd bil. Nackdelen här är att uppvärmning och isolering kostar pengar. God ventilering bör också läggas till på räkningen för att minimera fukt i garaget som blir till rost på bilen, eller som sätter sig i garagets väggar.

När det är dags att bygga garaget så kan detta göras med byggsatser, det vill säga färdiga delar. Byggsatser är ofta prisvärda, men kan till sin nackdel inte skräddarsys på samma sätt som när du tar fram en egen ritning av garaget. När du gör en egen ritning av ditt garage får du en personlig touch, dock till en större peng. Väljer du monteringsfärdiga byggsatser borde du se över om det färdiga garaget kommer att passa ihop med ditt hus, samt om det finns möjlighet att måla eller ändra fasad.

Vid val av garageport hittar du högkvalitativa och anpassningsbara portar hos oss på Garageexperten. Du väljer enkelt olika material, mått och färger som du tycker passar ihop med ditt garage men även din bostad.

Att bygga garage själv är ett omfattande men roligt projekt. Har du funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss på Garageexperten – vi står alltid till ditt förfogande.