Lång livslängd med rätt underhåll av din garageport

Underhåll av garageport (1)

Det kan vara svårt att lägga märke till att din garageport inte fungerar som den ska. Om porten inte servas och underhålls riskerar den att bli sliten och tappa funktion. I värsta fall kan en gammal garageport utgöra en säkerhetsrisk. De goda nyheterna är att detta kan förhindras genom några enkla knep. Vi på Garageexperten går igenom hur ni ska underhålla er garageport för att hålla den i bästa möjliga skick och förlänga portens livslängd.  

Serva garageporten 

Mellan tummen och pekfingret brukar vi säga att en högkvalitativ garageport har en livslängd mellan 25 och 30 år. Vi rekommenderar att ni servar er garageport minst en gång om året, för att på så sätt förlänga livslängden och minska slitage. Genom enkla metoder kan ni själva ta väl hand om er garageport. 

Självservice 

Gå igenom skruvar, bultar och andra rörliga delar, och se till att allt sitter som det ska. Det är extra viktigt att försäkra sig om att att portens fjädrar eller infästningar inte sitter löst. Materialslitage medför en risk att fjädrarna släpper och att porten trillar ner. Använd gärna ett smörjmedel på portens alla rörliga delar, även fjädrar och lager. Upptäcker ni några defekter så uppmanar vi er att ta professionell hjälp. 

Rengör porten 

Vi är alltid noggranna med att underhålla huset, trädgården och uteplatsen. Men garageporten blir lätt bortglömd. Hur ofta ni bör rengöra er garageport beror på vart ni bor och vilket klimat er port utsätts för. 

Salt eller flygrost?  

Är er garageport inte utsatt för några extraordinära faktorer rekommenderar vi att ni tvättar er port ungefär en gång per kvartal. Bor ni däremot vid havet kan er garageport behöva lite extra kärlek och rengöring då saltet i luften kan skapa korrosion på ytan. Om ni bor i ett vältrafikerat område kan er port även utsättas för flygrost och då krävs extra omsorg. 

Enkel rengöring 

Använd varmt vatten, rengöringsmedel och en ren trasa när ni rengör garageportens utsida. På vissa material kan ni med fördel även använda bilschampoo och bilvax i förebyggande syfte. Undvik repor på porten genom att torka rent sidogummilisternas baksida på garageportens insida. Välkomna att kontakta oss om ni har frågor om hur just er eller era garageportar ska rengöras. 

Du kan läsa mer och enkelt beställa din garageport direkt här på vår webbplats, det gäller både standardportar och specialbeställningar. Har du funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss på Garageexperten för en pratstund via telefon eller mail – vi står alltid till ditt förfogande.