Takskjutport, vipport eller slagport? Tips när du ska välja garageport!

Vackert svenskt hus med fina garageportar

Att byta garageport kan innebära många frågor. Vad kostar en ny garageport? Ska man välja takskjutport, eller kanske en vipport? Är alla garageportar motordrivna? Beslutet kan vara svårt att ta, och vi förstår dig. Därför har vi samlat lite information som kan hjälpa dig fatta rätt beslut.

Typer av garageportar

Takskjutport

Det moderna och självklara valet för många garageägare. Takskjutporten är gjord av flera segment och rullas därför smidigt upp i taket. Idag är denna funktion nästan alltid motoriserad, vilket gör att du enkelt kan öppna porten med ett knapptryck eller fjärrstyrning – för den extra bekvämligheten efter en lång dag på jobbet. En takskjutport från en väl vald leverantör har god isoleringsförmåga och skyddar garaget mot kalla yttertemperaturer. Vidare gör konstruktionen att garageporten tar upp mindre utrymme inuti garaget än vad en vipport gör, men även utanför då den öppnas rakt upp. Eftersom öppning och stängning av porten fungerar på detta vis blir snöröjning eller oro för att bilen står för nära garaget aldrig ett problem. Med just en motordriven takskjutport behöver du heller inte oroa dig för de olycksfall som riskeras när barnen hanterar exempelvis en manuell vipport.

Slagport

Denna klassiska, något utdaterade modell har hängt med länge, men används mer sällan idag. Detta kan bero på att slagporten består av två dörrar som manuellt öppnas utåt, vilket kan resultera i extra underhåll i form av snöröjning framför porten under vinterhalvåret – något som bör tas i beaktning av bekvämlighetsskäl. Att porten nästan alltid öppnas för hand anses även det oattraktivt av många. 

Vipport

En av de vanligare modellerna i äldre garage. Med en enkel konstruktion är dessa portar relativt simpla att underhålla. Fjädersystemet gör det möjligt att vid öppning skjuta, eller “vippa” upp porten i taket. Liksom slagporten är denna modell något jobbigare att öppna och stänga. Det blir därmed omständigt att få garageporten motordriven om du väljer vipport.

En garageport som håller i längden

Vi på Garageexperten tycker det är viktigt att investera i kvalitet och funktionalitet. Därför är det viktigt att porten till ditt garage är CE-märkt, det vill säga att den ska uppfylla EU:s grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav. Vi samarbetar med Wisniowski, som är en av Europas ledande producenter av högkvalitativa garageportar.

De takskjutportar vi tillhandahåller är givetvis CE-märkta, samt anpassade för vårt nordiska klimat; de är gjorda av stålplåt, ett välisolerande PU-skum med ett u-värde på 1,0 w/m²k, samt gummilister runt hela garageporten för den bästa tätningen – allt för att ditt garage ska stå tryggt och varmt. Våra garageportar levereras dessutom alltid med motordrift för att underlätta för dig så mycket som möjligt.

Du kan läsa mer och enkelt beställa din garageport direkt här på vår webbplats, det gäller både standardportar och specialbeställningar. Har du frågor gällande mått, isolering eller garageportar i allmänhet? Tveka inte att kontakta oss för en pratstund via telefon eller mail för svar på dina frågor — vi hjälper gärna till!