Tvätta din garageport – steg för steg

En hand som trycker på ett munstycke till vattenslang

Det är viktigt att ta hand om sina saker – inte bara för utseendets skull som många kanske tänker. Det handlar också om att den förväntade livslängden på föremål är baserad på att skötseln görs efter rekommendationer som oftast ges i samband med köp.

Underhåll garageporten för mer än bara utseendet

Att ta hand om sin bil exempelvis är det många som ser som en självklarhet. Många är medvetna om att genom att tvätta sin bil regelbundet motverkar det rostskador och dylikt. Och detta gäller faktiskt också din garageport. Det ser visserligen snyggt och propert ut med en garageport som är ren och väl omhändertagen men det är också viktigt att underhålla sin garageport för att undvika onormalt slitage eller fula missfärgningar. 

Använd rätt medel för att undvika skador

Det absolut bästa att rengöra porten med är vatten, ett milt rengöringsmedel och en ren torkduk eller trasa. Skulle du ha lite tuffare smuts som sitter hårt kan du med fördel använda bilvårdsprodukter, som exempelvis vaxschampo. Men tänk på att kolla vilken typ av yta du har på din port, alla medel passar inte alla ytor. Och har du en port med fin eller grov struktur behöver du vara försiktigare när du tvättar porten. 

Så här tvättar du porten – steg för steg

  1. Börja med att skölja av din garageport med vatten, ta gärna vattenslangen så kommer du åt bättre. Undvik högtryckstvätten eftersom det kan skada porten med den hårda strålen.
  1. Spraya rengöringsmedel över garageporten, låt det verka några minuter så släpper smuts och partiklar lättare.
  1. Använd en ren trasa för att torka av smuts och partiklar. Här kan du, om smutsen sitter hårt, använda bilshampo, men tänk på att kontrollera att det går att använda på just din port för att undvika att du skadar porten med fel sorters medel. 
  1. Har du en garageport med stark kulör kan du ibland behöva lackbehandla den efter rengöring – dock inte varje gång. Det går också att vaxa porten med ett bilvax. Men här gäller det också att ha koll så att du inte skadar porten med fel sorters medel. 

Hur ofta ska jag rengöra min garageport?

Det kan vara svårt att veta hur ofta du ska rengöra din garageport men rekommendationen är ungefär en gång per kvartal, tycker du att det blir ofta kan det funka med två gånger om året, en gång på hösten och en gång på våren – då hinner din garageport inte bli för smutsig mellan tvättarna. Du kan dock behöva underhålla din garageport oftare om du bor i områden där din garageport utsätts för mer slitage än vanligt. Det  kan exempelvis vara nära havet eller en större väg. I sådana miljöer slits ofta saker snabbare.

Glöm inte att torka rent baksidorna på gummilisterna, då undviker du att porten repas av smuts som har fastnat. Och när du ändå är igång och ser efter din garageport kan du kolla att alla delar funkar som de ska, både på insidan och utsidan. 

Nu är det bara att ge sig ut till garaget – lycka till!