Så renoverar du ditt garage – vi tipsar

En roller med grå färg och blått handtag

Börjar garaget förfalla? Kanske byggdes det för många år sedan och hamnat långt ner på prioritetslistan när ni renoverat andra delar av huset? Det är inte så konstigt. Men nu är det kanske dags att ta tag i renovering av ditt garage? Läs igenom våra tips för att lyckas med din garagerenovering.

Förbered projektet innan du börjar

Först och främst – ska du renovera det mesta själv eller ta hjälp av en hantverkare? Kanske göra båda delar? Det går nämligen göra ganska mycket själv när det kommer till renovering, även om du är nybörjare. Det gäller att insupa kunskap och vara förberedd – dels för att renoveringen ska bli bra och korrekt utförd men också för att undvika problem som kan komma längs vägen.  Kolla också upp om det krävs något bygglov eller andra dokument till myndigheter när du ska renovera ditt garage. Troligtvis behövs det inte – men det är alltid viktigt att kolla upp sådant innan för att slippa böter eller i värsta fall behöva göra om processen. 

Viktigt med en bra planering

Att renovera ett garage är något som tar tid och kräver ofta mer jobb än man kanske tror. Därför är det viktigt med en bra planering innan man kör igång med sitt renoveringsprojekt. Det blir också ofta dyrare än vad man har tänkt sig så räkna noga med material, verktyg och hantverkare för att inte få några tråkiga överraskningar under renoveringens gång. Börja med att bestämma vilka delar som ska renoveras. Ska du byta golvbrunn? Lägga ett golv över betongplattan? Har du ett oisolerat garage som du ska isolera? Hur ser säkerheten ut i ditt garage? Behöver du dra ny el eller byta uppvärmningssätt? Har du en gammal garageport som ska bytas ut? En del av de här momenten kräver hantverkare och andra kan du göra själv. 

Går det isolera ett oisolerat garage?

Något som du, med lite ny kunskap, kan göra själv är att isolera garaget. Ett isolerat garage är bättre för bilen. Det är också mer användbart eftersom du kan förvara mer typer av saker i ett isolerat garage. Sommarkläderna under vintertid och tvärtom. Du kan också förvara barnens prylar till sport och aktiviteter samt trädgårdsredskap. Vissa av dessa saker går givetvis att förvara i ett oisolerat garage men med mer risker för exempelvis fuktskador. Du kan isolera ditt garage genom att regla upp stommar på insidan av fasaden, isolera mellanrummet och sätter upp en folie. Efter det är det lämpligt med exempelvis väggbeklädnad eller gipsskivor. Sen behövs lite spackel, grundfärg och en snygg väggfärg, så har du piffat upp ditt garage ordentligt.  

Måla golvet i garaget för extra finish 

Många garage är byggda på betongplatta vilket ger ett grovt industriellt golv i garaget. Men visst kan det vara roligt med något lite mer originellt än ett vanligt betonggolv. Ett garagegolv utsätts dagligen för påfrestning och det kan börja se slitet ut med tiden. Med lite färg kan du enkelt förnya känslan i garaget. Börja med att ta bort eventuellt gammal färg (om golvet redan är målat) eller skrapa bort betong som sitter löst med exempelvis en stålborste. Sedan är det dags att grundmåla. När det har torkat så måla två tunna lager grundskikt. Se till att det får torka ordentligt mellan omgångarna.  Rolla sedan ut golvlack och strö på flingor eller chips medan lacken fortfarande är våt – flingorna gör golvet mer slittåligt. Sist men inte minst är det dags att lägga på slitskiktet. Innan detta läggs på ska golvet vara torrt nog för att gå på. Lägg sedan på ett lager med golvlack. Mellan sex till åtta timmar senare bör du göra ytterligare en strykning. Sen är golvet som nytt! Fråga om rätt sorts färg hos färghandlaren och följ instruktionerna du får hos din färggrossist noga. 

Belysning och uppvärmning – ta hjälp av fackman

När du ska installera ny belysning eller uppvärmningssätt i ditt garage är det lämpligt att ta hjälp av fackmän. Då vet du att det blir rätt utfört och du får dessutom garanti på arbetet. Vårt tips är att du installerar en luft-luftvärmepump. Det ger en energisnål uppvärmning av ditt garage och du kan använda den när du känner att det behövs. Och vad gäller belysning så kan det vara en fördel att satsa på något som ger ett ordentligt ljus. Dov och mysig belysning behövs oftast inte i ett garage utan här behöver du ha något som gör det enkelt för dig att hitta det du letar efter om du exempelvis förvarar verktyg och andra prylar i ditt garage. 

Välja ny garageport – tänk på det här

Ett nyrenoverat garage behöver kanske en ny fräsch och säker garageport. Det finns många olika modeller på garageportar, exempelvis vipport, slagport, vikport och takskjutport. När du ska välja en ny garageport till ditt nyrenoverade garage kan det vara en bra idé att välja en takskjutport med motor. De är både säkra och håller i många år.  En garageport från Garageexperten kan hålla upp till 30 år om du underhåller din garageport på rätt sätt. Vi på Garageexperten kan vi hjälpa dig att hitta en garageport i rätt storlek som passar just dina behov. Alla portar från Garageexperten är väl isolerade och anpassade för vårt nordiska klimat. 

Förhöj upplevelsen i ditt nyrenoverade garage med en högkvalitativ garageport från Wiśniowski. Tveka inte – kontakta oss på Garageexperten!